Filosofie achter het jeugdzeilen bij Roei- & Zeilvereniging Naarden

Samengevat

 • Met plezier, veilig en op je eigen niveau (leren) zeilen in Optimist of zwaardboot;
 • Vereniging van liefhebbers: door en voor zeilers en éénieder die het zeilen een warm hart toedraagt;
 • Laagdrempelig qua kosten;
 • Mogelijkheid tot het huren van een vereniging boot;
 • CWO erkende jeugdopleiding: CWO diploma’s voor Jeugdzeilen 1-mans en Zwaardbootzeilen 1-mans en 2-mans;

  Zondag = R&ZV jeugdzeildag!

  Elke zondag vanaf mei tot en met september staat bij de Roei- en Zeilvereniging Naarden de zondag in het teken van het Jeugdzeilen. We maken daar met elkaar een dagdeel vol zeilplezier en gezelligheid van in en rondom de haven van Naarden waar van alles te doen is. We sluiten de dag af met gezellig napraten onder het genot van een hapje en drankje waar niet alleen de deelnemers maar juist ook hun ouders, broertjes & zusjes en opa’s & oma’s van harte welkom zijn!

  Lesaanbod

  Binnen de R&ZV Naarden bieden we verschillende zeillessen aan voor de jeugd tussen 7 en 18 jaar, met minimaal zwemdiploma B.

  De lessen zijn erop gericht om de kinderen op een veilige manier en met gebruik van spelelementen laagdrempelig aan het water, de boot en de wind te laten wennen en hen de basisbeginselen van het zeilen bij te brengen. Zonder dat zij daarvoor al de theorie hoeven te beheersen en zonder dat zij de druk van een diploma voelen.

  Uit ervaring weten we dat het voor beginnende leerlingen een heel grote stap is om helemaal alleen in een bootje te stappen en op een gegeven moment het ‘grote water’ op te gaan. Ook al is de instructeur altijd in de buurt en zijn er hulpouders met bootjes en onze ‘rescueboot’ op het water. 

  We weten ook: angst en onzekerheid nemen het plezier in het zeilen weg. En eenmaal angst opgelopen, is het heel lastig om die weer weg te nemen. Dus doen we er alles aan om te voorkomen dat leerlingen in een situatie komen waardoor ze angstig worden.

  Beginnende zeilers (Optimist CWO Start)

  We hebben ervoor gekozen om de beginnende zeilers in de eerste paar lessen met twee leerlingen in een Optimist te zetten waardoor ze samen kunnen leren hoe een bootje werkt, ze elkaar kunnen afwisselen, ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Ook kunnen we op deze manier terugkoppeling geven als ze even op de kant/het vlot zijn en hun maatje zeilt. Plezier is het allerbelangrijkste. Dus bij lekker weer wordt er ook heerlijk gezwommen en spelenderwijs geleerd.

  Elementen

  • Rustige gewenning aan het water en de boot: we starten met 2 leerlingen in 1 Optimist zonder zeil in klein vaarwater en werken toe naar het alleen in een Optimist kunnen en durven varen op het Gooimeer;
  • Spelenderwijs leren: instructie met veel spelelementen;
  • Een gevarieerde les waarin het zeilen centraal staat en we dat afwisselen met ander waterplezier;
  • Voorbereiding op het CWO 1 zeilen zonder druk.

  Ons wekelijkse doel

  De kinderen stappen elke week met plezier in hun bootje en komen er met een big smile weer uit!

  Ons seizoensdoel

  Aan het eind van het zeilseizoen hebben alle kinderen een TOP tijd gehad, ongeacht of zij besluiten dat zeilen wel of niet iets voor hen is en ze wel of niet door willen gaan. De kinderen die besluiten door te gaan, beginnen het volgende seizoen vol zelfvertrouwen, zonder angst en met een stevige basis op zak aan hun CWO 1 diploma voor 1-mans Jeugdzeilen.

  Optimist CWO 1

  De Optimist CWO 1 leerlingen hebben al enige zeilervaring opgedaan. Bijvoorbeeld met hun ouders op een boot, in een eigen bootje of tijdens een zeilkamp. Ze beschikken nog niet over een CWO 1 diploma maar hebben mogelijk wel al een Vorderingen Staat voor CWO 1 Jeugdzeilen in hun bezit. Ze zijn als richtlijn tussen de 7 en 11 jaar oud. Ze hebben geen angst om alleen in een Optimist te stappen en het open water op te gaan, tot en met windkracht 3.

  De lessen zijn erop gericht om de kinderen op een veilige manier en met gebruik van spelelementen de basis van het Optimistzeilen bij te brengen en naar het CWO 1 diploma of een Vorderingenstaat CWO 2 te coachen. Aan het einde van het seizoen zeilen zij mee met de Haringtonrace.

  Per Optimist is er 1 leerling en de leerlingen zeilen niet meer samen in een bootje. Dit is een eis om het CWO 1 diploma te kunnen behalen en door te gaan met CWO 2.

  In de eerste les wordt bepaald welk niveau elke leerling heeft en frissen we de kennis op. Zodra het verantwoord is, gaan deze leerlingen zeilen op het Gooimeer of het eiland De Schelp.

  Elke les begint met een introductie en een onderdeel van de theorie. De bootjes gaan opgetuigd (en met het zeil in ‘Patatzak) in sleep en met de kinderen aan het roer de haven uit.  De les bestaat uit oefeningen op het water, terugkoppeling op het vlot/het eiland en theorie tussendoor.

  Ons wekelijks lesdoel

  De kinderen met plezier een stapje dichter bij het diploma 1 brengen: spelenderwijs leren.

  Ons seizoensdoel

  Aan het eind van het seizoen hebben de leerlingen met plezier de basis van het Optimistenzeilen onder knie gekregen en ontvangen zij een CWO 1 jeugdzeilen 1-mans diploma of CWO 2 VorderingenStaat. Ze stappen zonder angst in hun bootje en kunnen het bootje zelfstandig, onder toezicht van de instructeur besturen. Ze hebben een basiskennis theorie.

  Gevorderde Zeilers

  Kinderen die de optimist nog niet ontgroeid zijn kunnen ook hun CWO 2 en 3 bij ons halen. 

  Kinderen die de optimist ontgroeid zijn kunnen gaan zeilen in een 2-mans zwaardboot, in een Laser Pico.  

   

   Ervaring Leeftijd Doelniveau CWO Lesduur
  Optimist Start Geen 7-11 jaar Jeugdzeilen CWO 1 2,5 uur
  Optimist CWO 1 Basis 7-11 jaar Jeugdzeilen CWO 2 2,5 uur
  Optimist CWO 2 Ervaren 9- 11 jaar Jeugdzeilen CWO 3 2,5 uur
  Optimist CWO 3 Gevorderd 9 -11 jaar Door naar Laser Pico of Splash 2,5 uur
  Laser Pico  Beginner, ervaren, gevorderd 10-14 jaar Jeugdzeilen CWO 1, 2 en 3 2,5 uur
  Splash Ervaren 13-18 jaar, afh van lengte en gewicht Jeugdzeilen CWO 2 en 3 3,5 uur

   

  BINNENKORT

  2024 Activiteit
  12 mei
  zondag (deel 1 / 11)
  Jeugdzeilles 10u-12:30u of 13:30u-16u
  Clubhuis en Gooimeer
  14 mei
  dinsdag
  Gereserveerd voor Naarderbos vereniging
  Het Behouden Huys
  18 mei
  zaterdag
  Stichting Vaarkracht
  'Het Behouden Huys'
  23 mei
  donderdag
  Gereserveerd Jachthaven Naarden
  'Het Behouden Huys'
  25 mei
  zaterdag
  BBQ Hooikistrace
  Het Behouden Huys

  LAATSTE JEUGDZEILNIEUWS

  VANDAAG OPEN DAG incl Tweedehands (ruil)beurs

  Vandaag is er een Open Dag op onze vereniging. Vanaf 12:00 uur is er een programma voor Coastal Rowing en vanaf 13:00 uur is er een kennismaking ... Lees meer

  Het jeugdzeilseizoen gaat (bijna) beginnen

  Het nieuwe seizoen komt er alweer bijna aan! We hebben er enorm veel zin in om alle jeugd en ouders weer te ontvangen. Met de nieuwe inschrijvingen... Lees meer

  20% korting bij Vaarplezier

  Onze "buurman" Vaarplezier Zeilschool Naarden verzorgt vaarbewijs cursussen met theorie én theorie-op-de-boot. Voor zowel Klein Vaarbewijs 1, Klein... Lees meer

  Voorjaars ALV

  De voorjaars ALV! Op woensdagavond 27 maart zijn de cijfers van vorig jaar 2023 bekend en gaan we het er eens over hebben. Een mooie jaarreken... Lees meer

  CONTACT

  Jeugdzeilen is bereikbaar via neliezdguej@rzvnaarden.nl