COASTAL ROWING OP IJSSELMEER EN RANDMEREN

Sinds 2004 heeft de vereniging weer een actieve roeiafdeling. Dankzij de financiering door o.a. een aantal bewoners uit het Naarderbos (Founding Fathers) kon onze eerste boot aangeschaft worden. Deze zelfde groep mensen hebben ook met gezamenlijke inspanning het  roeivlot en het "Behouden Loodsje" gebouwd en de lopende reparaties en onderhoud gepleegd en doen dat nog steeds.

Binnen de Roei- & Zeilvereniging houden ruim 50 roei(st)ers zich bezig met het zeeroeien, ofwel roeien op open water, ook Coastal Rowing genoemd. Hiervoor zijn speciaal ontwikkelde “Yole de Mers”  en “Swift” aangeschaft: zelflozende boten en dus veilig voor het roeien op open water zoals het IJsselmeer.

De leden beschikken thans over een viertal boten: drie gestuurde 4 (Gooimeermin, IJmeermin en De Blauwe Vogel) en een ongestuurde 2 (Ons Dubbeltje). Met de meest recente aankoop van De Blauwe Vogel hebben we een zelfde soort boot als de “De IJmeermin” en is het voor ons mogelijk om onderlinge wedstrijden te organiseren. Deze worden op Woensdag Avond gehouden (WAC'R). De boten liggen in de Jachthaven Naarden, waar we kunnen beschikken over een loods, trailerhelling en een eigen roeivlot en opslag voor de riemen.

Roeien op open water (Coastal Rowing) zit enorm in de lift nu bekend is dat deze sport als demo sport is toegelaten op de Olympische Spelen sinds 2020.

Sportief, gezond en gezellig

Roeien; Full body work-out

Wat roeien zo intensief maakt, is dat het je hele lichaam aan het werk zet. Meer dan 80% van je spieren wordt bij 1 haal gebruikt. Vandaar dat roeien ook wel een full body work-out wordt genoemd. Het helpt je niet alleen met het verliezen van je zwembandjes en het verbeteren van je conditie, maar ook bij het vergroten van je spiermassa en het definiëren van je spieren. Welke spieren je traint en in welke mate je ze traint heeft alles te maken met een goede roeitechniek. Het merendeel van zeeroeiers roeit wekelijks in ploegverband 1 tot 2 uur. Bij enkele ploegen staat het sportieve voorop: zij roeien in stevig tempo over grotere afstanden en nemen deel aan wedstrijden.

Gezelligheid

Bij de meeste ploegen staat echter de gezelligheid hoog aangeschreven maar ook hier wordt sportief geroeid: zij roeien veelal naar Muiderberg of Huizen en drinken samen een kop koffie of drankje alvorens weer naar de jachthaven terug te roeien. Ook kan afloop van het mooie clubhuis van de R&ZVN gebruik gemaakt worden.

Oproep voor meer roei-deelnemers

Lijkt het u ook leuk om op open water te roeien? Laat het ons weten. Wij helpen u graag het roeien onder de knie te krijgen. De andere roeiers kunnen u vertellen wat een leuke sport het is, zomer en winter! En altijd met een voldaan gevoel terug in de haven.

Opvang en procedure voor nieuwe (potentiële) leden

  • Geïnteresseerden kunnen enkele keren komen proefroeien met bestaande teams. Zij leren dan de beginselen van het coastal roeien en ervaren hoe het is om op open water te roeien.
  • Na 3 tot 5 x keer proefroeien vragen wij te beslissen over een verenigingslidmaatschap.
  • Daarna wordt een nieuw lid ingedeeld bij een team of in de gelegenheid gesteld om ad hoc met verschillende teams mee te (blijven) roeien.
  • Ieder nieuw lid krijgt de eerste zes maanden een vast(e) aanspreekpunt annex roeibegeleider die ondersteunt in het faciliteren van roeimomenten en het (beter) leren roeien. Dit kan zijn de coördinator voor opvang nieuwe leden in de roeicommissie, dan wel een teamcaptain of teamlid. 
  • Nieuwe leden worden geadviseerd om zelf ook vrienden, buren of (andere) gelijkgestemden te werven om samen mee te gaan roeien, zodat je je eigen team kunt vormen.
  • Wij vragen nieuwe leden zonder of met weinig roeiervaring om in het eerste jaar van hun lidmaatschap ook een cursus te volgen bij TopRow in Amsterdam.
  • Nieuwe leden krijgen ook een briefing in bootonderhoud/schade preventie en omgang met het materiaal.  
  • Zij worden geacht zelf kennis te nemen van, en in te stemmen met ons roeireglement.

 

BINNENKORT

2024 Activiteit
24 april
woensdag (deel 4 / 24)
WAC'R Woensdag Avond Coastal Roeien
het Behouden Loodsje
1 mei
woensdag (deel 5 / 24)
WAC'R Woensdag Avond Coastal Roeien
het Behouden Loodsje
8 mei
woensdag (deel 6 / 24)
WAC'R Woensdag Avond Coastal Roeien
het Behouden Loodsje
14 mei
dinsdag
Gereserveerd voor Naarderbos vereniging
Het Behouden Huys
15 mei
woensdag (deel 7 / 24)
WAC'R Woensdag Avond Coastal Roeien
het Behouden Loodsje

LAATSTE NIEUWS

VANDAAG OPEN DAG incl Tweedehands (ruil)beurs

Vandaag is er een Open Dag op onze vereniging. Vanaf 12:00 uur is er een programma voor Coastal Rowing en vanaf 13:00 uur is er een kennismaking ... Lees meer

Hooikistrace 25 mei

De Hooikist wordt al sinds 1985 gevaren en die is altijd één van de hoogtepunten van het seizoen. Dit jaar (2024) staat de Hooikist gepland op zate... Lees meer

Het jeugdzeilseizoen gaat (bijna) beginnen

Het nieuwe seizoen komt er alweer bijna aan! We hebben er enorm veel zin in om alle jeugd en ouders weer te ontvangen. Met de nieuwe inschrijvingen... Lees meer

Team Joyride Dutch Champion J/80 2024

What a thrilling competition! The Open Dutch Championship came to an end sunday afternoon, and we can only say one thing: there was fierce compet... Lees meer

Contact

De roeicommissie is bereikbaar via neieor.[antispam].@rzvnaarden.nl