COASTAL ROWING OP IJSSELMEER EN RANDMEREN

Sinds 2004 heeft de vereniging weer een actieve roeiafdeling. Dankzij de financiering door o.a. een aantal bewoners uit het Naarderbos (Founding Fathers) kon onze eerste boot aangeschaft worden. Deze zelfde groep mensen hebben ook met gezamenlijke inspanning het  roeivlot, de materiaalkist en het loodsje gebouwd en de lopende reparaties en onderhoud gepleegd en doen dat nog steeds.

Binnen de Roei- & Zeilvereniging houden ruim 50 roei(st)ers zich bezig met het zeeroeien, ofwel roeien op open water, ook Coastal Rowing genoemd. Hiervoor zijn speciaal ontwikkelde “yole de mers”  en “Swift”aangeschaft: zelflozende boten en dus veilig voor het roeien op open water zoals het IJsselmeer.

De leden beschikken thans over een viertal boten: drie gestuurde 4 (Gooimeermin, IJmeermin en De Blauwe Vogel) en een ongestuurde 2 (Ons Dubbeltje).Met de meest recente aankoop van De Blauwe Vogel hebben we een zelfde soort boot als de “De IJmeermin” en is het voor ons mogelijk om onderlinge wedstrijden te organiseren. De boten liggen in de Jachthaven Naarden, waar we kunnen beschikken over een loods, trailerhelling en een eigen roeivlot en opslag voor de riemen.

Roeien op open water (Coastal Rowing) zit enorm in de lift nu bekend is dat deze sport als demo sport is toegelaten op de Olympische Spelen van 2020.

Sportief, gezond en gezellig

Roeien; Full body work-out

Wat roeien zo intensief maakt, is dat het je hele lichaam aan het werk zet. Meer dan 80% van je spieren wordt bij 1 haal gebruikt. Vandaar dat roeien ook wel een full body work-out wordt genoemd. Het helpt je niet alleen met het verliezen van je zwembandjes en het verbeteren van je conditie, maar ook bij het vergroten van je spiermassa en het definiëren van je spieren. Welke spieren je traint en in welke mate je ze traint heeft alles te maken met een goede roeitechniek. Het merendeel van zeeroeiers roeit wekelijks in ploegverband 1 tot 2 uur. Bij enkele ploegen staat het sportieve voorop: zij roeien in stevig tempo over grotere afstanden en nemen deel aan wedstrijden. Maar dat geldt ook voor de andere teams.

Gezelligheid

Bij de meeste ploegen staat echter de gezelligheid hoog aangeschreven maar ook hier wordt sportief geroeid: zij roeien veelal naar Muiderberg of Huizen en drinken samen een kop koffie alvorens weer naar de jachthaven terug te roeien. Ook kan afloop van het mooie clubhuis van de R&ZVN gebruik gemaakt worden als nazit onder genot van koffie, thee of water.

Oproep voor meer roei-deelnemers

Lijkt het u ook leuk om op open water te roeien? Laat het ons weten. Wij helpen u graag het roeien onder de knie te krijgen. De andere roeiers kunnen u vertellen wat een leuke sport het is, zomer en winter! En altijd met een voldaan gevoel terug in de haven.

Opvang en procedure voor nieuwe (potentiële) leden

  • Geïnteresseerden kunnen enkele keren komen proefroeien met bestaande teams. Zij leren dan de beginselen van het coastal roeien en ervaren hoe het is om op open water te roeien.
  • Na 3 tot 5 x keer proefroeien vragen wij te beslissen over een verenigingslidmaatschap.
  • Daarna wordt een nieuw lid ingedeeld bij een team of in de gelegenheid gesteld om ad hoc met verschillende teams mee te (blijven) roeien.
  • Ieder nieuw lid krijgt de eerste zes maanden een vast(e) aanspreekpunt annex roeibegeleider die ondersteunt in het faciliteren van roeimomenten en het (beter) leren roeien. Dit kan zijn de coördinator voor opvang nieuwe leden in de roeicommissie, dan wel een teamcaptain of teamlid. 
  • Nieuwe leden worden geadviseerd om zelf ook vrienden, buren of (andere) gelijkgestemden te werven om samen mee te gaan roeien, zodat je je eigen team kunt vormen.
  • Wij vragen nieuwe leden zonder of met weinig roeiervaring om in het eerste jaar van hun lidmaatschap ook een cursus te volgen bij TopRow in Amsterdam.
  • Nieuwe leden krijgen ook een briefing in bootonderhoud/schade preventie en omgang met het materiaal.  
  • Zij worden geacht zelf kennis te nemen van, en in te stemmen met ons roeireglement.

 

BINNENKORT

2023 Activiteit
2 februari
donderdag (deel 1 / 3)
19:00 tot
22:00
Gereserveerd voor Dirk-Jan Hensbergen
Het Behouden Huys
4 februari
zaterdag
17:00 tot
23:59
Clubhuis gereserveerd
Het Behouden Huys
9 februari
donderdag (deel 2 / 3)
19:00 tot
22:00
Gereserveerd voor Dirk-Jan Hensbergen
Het Behouden Huys
12 februari
zondag (deel 6 / 7)
11:00 tot
16:00
Frostbite Cup 2022/2023
Jachthaven Naarden
16 februari
donderdag (deel 3 / 3)
19:00 tot
22:00
Gereserveerd voor Dirk-Jan Hensbergen
Het Behouden Huys

LAATSTE NIEUWS

The battle for the title of Dutch Champion J/80 2023 is about to begin!

Last year's winning team isn’t able to defend their title, since the JSB is in new hands now. That makes the following question even more exciting:... Lees meer

Voorjaars ALV

De voorjaars ALV! Op deze avond zijn de cijfers van vorig jaar 2022 bekend en gaan we het er eens over hebben. Eindelijk de beloofde "e-captai... Lees meer

WAC openingsavond

De eerste WAC vindt plaats op woensdag 12 april. Een week eerder vindt op 5 april de WAC-openingsavond plaats. Vanaf 20:00 uur zal zeilmaker Jelmer... Lees meer

Prettige feestdagen en uitnodiging nieuwjaarsborrel 2023

Wij wensen iedereen prettige feestdagen en een fantastisch sportief 2023 ! Om 2023 goed in te luiden nodigen we leden en hun partners, ouders van... Lees meer

Contact

De roeicommissie is bereikbaar via neieor.[antispam].@rzvnaarden.nl