De J/80 toppers van de winter zijn gekroond!

Geplaatst op 29-03-2024  -  Categorie: Wedstrijdzeilen  -  Auteur: Ellen Hamelink | Hamelink Schrijfsels

Het zit erop! Met zeven voltooide Frostbite Cup dagen kunnen de deelnemers terugkijken op een fantastisch winterseizoen op het Gooimeer. De uitslag in de top 3 veranderde tijdens de laatste wedstrijddag - 17 maart 2024 - niet meer. Team Don Juan van de gebroeders De Zeeuw was een waardige titelverdediger en troonde opnieuw de bokaal mee naar huis. Team Joyride van Torsten Nullmeier en team Jerapi van Robert de Liefde maakten het podium compleet met hun respectievelijk tweede en derde plaats. (lees verder onder foto)

 

finale-podium-fbc

 

De hele winter werd de zeilarena gedomineerd door dezelfde vijf teams. De teams Jeugdbende (nummer 4) van Martijn Verwoerd en nJord (nummer 5) van Bram Adema mochten dan ook vaak het dagpodium beklimmen. Daarachter werd eveneens flink gevochten. Volgens wedstrijdleider Henk Schiltkamp viel het op dat de onderlinge verschillen minimaal zijn. “Het veld lag nog dichterbij elkaar in vergelijking met voorgaande jaren. Je ziet echt dat alle teams steeds meer ervaring hebben. Een foutje maken is dan ook dodelijk, want dan lig je meteen achteraan,” aldus Henk.

De wedstrijdleider kijkt terug op een mooie, rustige winter. “Volgens mij hebben we nog nooit meegemaakt dat alle wedstrijddagen door konden gaan. We kregen wel vaak een regenbui op ons dak, maar de wind was redelijk steady. Niet te hard en ook niet te weinig. Vaak konden we vier wedstrijden varen in plaats van de geplande drie. Daarnaast hebben we weinig algemene terugroepen gehad en weinig OCS’jes. Als een boot te vroeg startte, dan werd er meestal teruggevaren. Wel zo slim, maar het geeft ook de sportiviteit en de ervaring van de teams weer.”

Geoliede machine

Meestal finishte de volledige J/80 vloot binnen één minuut. Dat was flink aanpoten op het startschip. Henk roemt dan ook zijn crew die de organisatie van de Frostbite Cup mogelijk maakt. “Op het startschip zijn we een geoliede machine, samen met schipper Jan Smit en De Dobbertjes die de boeien uitleggen. We werken al meerdere jaren samen en hopelijk mogen we dat volgend seizoen voortzetten.”

In totaal trokken tijdens deze Frostbite Cup 21 boten ten strijde. Naast de vertrouwde kern mocht de vloot ook nieuwe deelnemers verwelkomen: team Jamas! was er vanaf de eerste wedstrijddag bij en team James Hunt haakte halverwege de winter aan. De finaledag werd aangegrepen door het terugkerende BTG team en het Duitse team Lebenslust om alvast te trainen voor het Open Nederlands Kampioenschap dat van 5 tot en 7 april wordt gevaren. De BTG eindigde meteen tweede in de daguitslag, tussen de Don Juan en Joyride in. Wat gaat dat brengen volgend weekend...?!


Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst