Frostbite Cup is halverwege: Steady top 5 domineert

Geplaatst op 11-01-2024  -  Categorie: Wedstrijdzeilen  -  Auteur: Ellen Hamelink

fbc-start-1-1024x768Een score van 4 uit 4. De eerste helft van de Frostbite Cup 2023-2024 is inmiddels gevaren en alle wedstrijddagen konden doorgaan. Iedere dag mocht rekenen op gemiddelde tot krachtige wind en redelijk wat regen, maar de eerste dag werd nog gevaren in korte broek! Met de vijfde dag van de Frostbite Cup in zicht – aanstaande zondag – is het hoog tijd om het tussenklassement van deze winterserie van de J/80 klasse te bekijken! Wat opvallend is, is de constante top 5.

Team Don Juan van de gebroeders De Zeeuw voeren het klassement vanaf dag één aan. De nummers twee tot en met vijf wisselen nog weleens van plaats, maar worden steady bemand door de teams Joyride, nJord, Jerapi en Jeugdbende. Opmerkelijk, volgens organisator Bernard Holsboer. “Meestal zien we grotere wisselingen in de top doordat een team weleens een mindere dag heeft. Daar lijkt dit seizoen geen sprake van. Hoewel het nog geen gelopen race is. De vloot kent nog meer sterke teams, maar doordat redelijk veel teams de eerste wedstrijddag in oktober niet konden aanhaken, hebben die nog wat werk te verzetten om op te klimmen in het klassement.”

Momenteel heeft de wedstrijdorganisatie 19 boten op de ranglijst staan. Dat is iets minder dan voorgaande edities van de Frostbite Cup, maar Bernard Holsboer is nog steeds tevreden. “Door de coronapandemie hebben veel klasses deelnemers verloren, maar wij zien dat er ook weer nieuwe geïnteresseerden bijkomen in de J/80. Zo hebben we team James Hunt tijdens de wedstrijddag in december mogen verwelkomen. Die overigens meteen hoge ogen gooide met een opstomende ranking met een 12e, 9e en 5e plaats. Overall werden ze die dag 9e. Mooi om te zien!”

WK Nieuwpoort 2025

Eerdere jaren mocht de Frostbite Cup ook rekenen op meer deelnemers uit België en Frankrijk. “Met het geplande Wereldkampioenschap in Nieuwpoort in juli 2025 is de J/80 bij onze zuiderburen aan het groeien en komen ze minder onze kant op. Dat is jammer, maar logisch en goed om te zien dat de klasse blijft groeien in de Benelux. Gelukkig mochten we in december ons wel weer verheugen op de terugkeer van het Belgische team Maatje en we verwachten dat de toestroom tijdens het Open Nederlands Kampioenschap weer groter wordt vanuit België en Frankrijk.”

De J/80 Klasseorganisatie Benelux grijpt het WK 2025 ook aan om ‘The Road to Nieuwpoort’ te organiseren. Holsboer: “Dit moeten we nog verder uitwerken, maar het is de bedoeling om naast de Frostbite Cup en het Nederlands Kampioenschap het programma uit te breiden met trainingen, sprintraces, webinars en zomerwedstrijden. Alles om met een sterke Nederlandse vloot aan de start te verschijnen, volgend jaar in Nieuwpoort!”


Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst