Lokale helden houden Nederlandse J/80 titel in eigen land

Geplaatst op 06-04-2022  -  Categorie: Wedstrijdzeilen  -  Auteur: Ellen Hamelink - Hamelink Schrijfsels

foto-1Ze waren elkaar al op het water aan het feliciteren met de overwinning na de laatste wedstrijd; het Nederlandse JSB team en het Belgische team Sea Jou 2. De Belgen zijn echter iets beter in rekenen en dus waren hun felicitaties terecht: Jorrit Beekman is de nieuwe Nederlands Kampioen in de J/80 klasse. Een zwaarbevochten overwinning, zowel qua tegenstand als qua weer...

Het J/80 Open Nederlands Kampioenschap 2022 ging afgelopen vrijdag 1 april - onder de vlag van RZV Naarden - van start op het Gooimeer, vanuit Naarden. Een thuiswedstrijd voor Jorrit Beekman, die zijn JSB in de eerste twee matches naar een eerste plek stuurde. Bij de derde race ging hij echter te vroeg van start, wat in zoveel punten resulteerde dat hij niet verder kwam dan een zevende plek in het klassement aan het einde van de eerste dag. De Belgische Sea Jou 2 met Jacques Lemaire aan het roer bezette de eerste plek in de voorlopige ranglijst. Dat was nu net het scenario dat werd ‘gevreesd’... Met deelnames van sterke concurrenten uit België, Frankrijk en Ierland was de kans groot dat de titel niet in Nederland zou blijven.

foto-3Dat maakte dit ONK ook zo speciaal, volgens wedstrijdleider Bas Mientjes, die het ONK in goede banen leidde. “De buitenlandse deelnemers waren erg te spreken over de organisatie. Als wedstrijdleiding namens het Watersportverbond zijn we blij dat we daaraan hebben mogen bijdragen door het kampioenschap volgens de regels te voltrekken. Deze regelementen wijken overigens af van de afspraken bij bijvoorbeeld een winterserie.” En dat was meteen merkbaar voor de Frostbite Cup deelnemers, die de 777-regel nog in het achterhoofd hadden (geeft Teletekst pagina 710, om 7.00 uur, Marken windkracht 7 aan, dan wordt de boel afgelast. Vooral om de deelnemers die van ver komen te ontzien). “Tijdens de schippersbriefing op vrijdag lagen de metingen tussen de 13 en 15 knopen, dus voor ons een reden om van start te gaan,” licht Bas Mientjes toe.

foto-4Pittige wind

“Qua wind was het prima weer voor een wedstrijd. Voor de deelnemers was het zeker pittig, geef ik toe. Tijdens de wedstrijden kijken wij naar de pieken en die lagen tussen de 13,5 tot 33,4 knopen, met een gemiddelde van 23,5 knoop.” Na een middagje ‘overleven’ snakten de meeste deelnemers naar de zaterdag, waarvoor een lekker windje werd voorspeld van 3 tot 4 Beaufort. Echter vonden de weergoden dat niet voldoende. De uitschieters lagen volgens de wedstrijdleider tussen de 16,5 en 31 knopen, met een gemiddelde van wederom 23,5 knoop. “Maar de zaterdag was wel de dag met de meest constante wind.” Helaas moesten er van de 22 boten vier afhaken. Het materiaal en de zeilers kregen het flink voor de kiezen, maar de strijd om het podium ging onverminderd door.

De JSB deed goede zaken op de tweede dag en stoomde naar de eerste plaats in het klassement, waarbij Sea Jou 2 naar de tweede plek werd verdreven. Zij werden op de voet gevolgd door de Joyride van Torsten Nullmeier. Met deze stand werd het spannend op de zondag. Eindelijk kon het J/80 veld rekenen op minder wind, maar deze was wel erg variabel en voorzien van enkele flinke windhozen, waardoor het merendeel van de gennakers vroegtijdig werd gestreken tijdens een van de races.

Snelle finish

Wedstrijdleider Bas Mientjes sloeg het allemaal gade: “Het is mooi om te zien dat de J/80 klasse een ware mix is van mensen die dit voor de lol doen en professionals. Desondanks is de vloot bij de meeste races binnen vier minuten gefinisht. Meestal werd er niet op het scherpst van de snede gestart, maar wel in één lijn, waardoor alle boten binnen een paar seconden over de lijn waren. Ook was er geen enkel team dat constant presteerde. Dat maakte het wel echt spannend.”

Maar liefst vier races werden er nog gevaren op de zondag. Een spannende eindstrijd aangezien de JSB op deze laatste dag met ‘maar’ een 2e, 4e en 6e plek, niet euforisch aan de laatste race begon. Zeker niet omdat de Sea Jou 2 er met een 1e, 1e en 2e plek vandoor was gegaan. De twaalfde en laatste race kwamen de JSB en Sea Jou 2 niet verder dan respectievelijk een 14e en 9e plek. Voor beide een aftrekrace, waarna het rekenen kon beginnen...