North Sails: ‘Zeil actiever en met meer liefde’

Geplaatst op 15-03-2024  -  Categorie: Wedstrijdzeilen

scherm-afbeelding-2024-03-15-om-09-45-54Wat hadden we een mazzel! Toonde de weersverwachting eerder in de week nog veel regen en nul wind, op zondag 3 maart 2024 was het prachtig: windkracht 2 en zon!! Ideale condities om een dagje te trainen met de heren van North Sails Benelux - Jacco Huijgen, Tom van der Vecht en Wouter Köllmann.

 

Met een vloot van acht J/80’s was het druk op de korte startlijn. En starten deden we vele keren. De meeste boten alsof het een echt kampioenschap was; elkaar wegdrukken bij de startlijn of een indringstart forceren. Maar de startjes, daar ging het vandaag niet om. North Sails wilde vooral tonen hoe je de boot zo hard mogelijk kan laten varen en stapte daarom bij de deelnemers aan boord voor een coaching sessie op maat.

 

Actief trimmen

Bij de nabespreking was de boodschap duidelijk. “Over het algemeen wordt er netjes gevaren, maar er mag actiever worden getrimd. Na het zetten van de zeilen wordt er weinig meer gedaan, terwijl de wereld voortdurend verandert. De fok een halve centimeter bijstellen maakt al een wereld van verschil,” aldus Tom van der Vecht. Ook het roll tacken mag nog intensiever. Volgens de North Sails Sail Experts denken de deelnemers dat ze daar enorm mee bezig zijn, maar het mag nog meer. Ook viel het op dat veel boten aan ‘het harken’ zijn. Tom: “Er wordt snel gestuurd bij een overstag. Dat moet veel vloeiender. Echt met een flow, anders leg je de boot stil. Meer met liefde dus.”img-0070


Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst