Sterke serie levert team nJord de titel J/80 Nederlands Kampioen op

Geplaatst op 05-04-2023  -  Categorie: Wedstrijdzeilen

onk-4Met een waanzinnige serie met afwisselend eerste en derde plekken en twee aftrekwedstrijden waarin het team op de zevende en achtste plek eindigde, was het geen verrassing: team nJord van Bram Adema (Naarden) is de J/80 Nederlands Kampioen 2023! Adema neemt het stokje over van Jorrit Beekman, die na vorig seizoen zijn boot verkocht. Beekman ging nog wel de strijd aan met een geleende boot - de Sysiphus - en eindigde geheel tegen zijn eigen verwachtingen op een vijfde plek in het overall klassement.

 

Ook team nJord had niet verwacht dat het Nederlands Kampioenschap op deze manier zou verlopen. “Vorig jaar hebben we de winterserie Frostbite Cup gewonnen. Daarna volgde het ONK en eindigden we op een teleurstellende achtste plaats, terwijl we wel hadden verwacht dat de top 5 erin zat. Dit jaar waren we vierde bij de Frostbite, dus dat we nu wel Nederlands Kampioen zouden worden, hadden we zeker niet gedacht,” vertelt Bram Adema.

Daarbij voer de nJord ook niet met het vaste team. Stuurvrouw Jildau ter Horst is in blijde verwachting en werd vervangen door Renée Groeneveld. Verder was de crew compleet met Mijke Lievens (tactiek), Wouter Toornstra (voordek en zeiltrim) en Bram Adema (pit). “We vormden een goede combinatie. We hadden nog geen wedstrijd in deze setting gevaren, maar wel getraind. Echter niet met de weersomstandigheden die we bij het Nederlands Kampioenschap moesten trotseren.”

 

Veel wind betekent schade

“Het was wel een heftig Nederlands Kampioenschap,” aldus de nieuwbakken kampioen. “Alle dagen hadden we veel wind, 4 tot 6 Beaufort. Vrijdag en zaterdag werden ook gekenmerkt door regen. Op zondag was er zon, maar was het echt koud.” Vooral de krachtige wind zorgde voor nogal wat uitdagingen bij de hele vloot. Het resultaat: een man-overboord-situatie, een lelijke klap van een giek tegen het hoofd, een afgebroken boom, wat furler systemen beschadigt en de nodige gennakers die sneuvelden. Adema: “Helaas hoort schade bij dit soort weer. De vloot ligt ook zo dichtbij elkaar en iedereen is zo fanatiek. Als het bij iemand misgaat, lijkt het wel een dominospel. Dat wij het NK hebben gevaren zonder kleerscheuren en met dit resultaat, daar kan ik alleen maar heel blij om zijn.”

Team nJord werd in het klassement op de voet gevolgd door team Joyride van Torsten Nullmeier en team BTG van Rik Kuipers. Deze teams wisselden nog even van plaats op de zaterdag, maar uiteindelijk wist de Joyride toch de tweede plaats overall terug te veroveren.

 

Levendige klasse

Het J/80 Open Nederlands Kampioenschap 2023 ging afgelopen vrijdag 31 maart - onder de vlag van RZV Naarden - van start op het Gooimeer. Op zaterdag en zondag werd de strijd voortgezet op het Markermeer. In drie dagen tijd zeilde de vloot maar liefst elf wedstrijden, precies volgens schema. Naast de vaste garde boten van de Frostbite Cup mocht de organisatie zich tevens verheugen op deelnemers uit België en Frankrijk. Ook de Turkse vlag werd gehesen voor het clubhuis, want uiteraard was het Turks-Nederlandse team Jerapi van de partij. Adema: “Dat we ook buitenlandse teams mochten verwelkomen, toont aan dat de J/80 klasse springlevend is. Niet zo gek, want eenheidsklasse varen is ook het leukste wat er is!”

 

Kijk hier naar alle ONK uitslagen

 

onk-3

onk-1 2 onk-5 2 onk-6 2

 

 

Fotografie: Twirre Bogaard

Tekst: Ellen Hamelink - Hamelink Schrijfsels


Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst