Nieuw: Vertrouwenspersoon bij R&ZVN

Geplaatst op 15-03-2024  -  Categorie: Algemeen

vertrouwenspersoonVanaf dit seizoen hebben we ook een vertrouwenspersoon bij de R&ZVN: Fleur van Bladeren.

René, onze voorzitter, vertelt dat we als R&ZV NAARDEN een vereniging willen zijn waar iedereen veilig en met plezier kan watersporten. En waar iedereen zich veilig voelt om zich te ontwikkelen in de sport. Dat betekent dat we respectvol met elkaar omgaan. “Om dit handen en voeten te geven hebben we de gedragscodes van NOC/NSF voor zowel sporters als begeleiders opgenomen in ons Preventie- en integriteitsbeleid. Toen wij als bestuur naar ons sportklimaat keken en daar ons Preventie- en integriteitsbeleid voor optekenden kwam al gauw een vertrouwenspersoon in beeld.”

Het eerste aanspreekpunt voor iedereen binnen R&ZV NAARDEN die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag, daar vragen over heeft en met iemand daarover wil praten, is de vertrouwenspersoon. “Dan wil je al vereniging ook een geschikt persoon daarvoor hebben. Dat kan extern, maar wij dachten meteen aan Fleur”, aldus René. Fleur heeft met haar vele jaren ervaring bij de vereniging naast haar professionele kant hier een goede kijk op. Fleur kent de vereniging immers door en door. Begin deze eeuw was ze jarenlang secretaris van het bestuur en de laatste jaren was ze voorzitter van het jeugdzeilen. Ze is ook al jaren op verschillende manieren betrokken bij de hockeyclub van haar kinderen en is bij allerlei activiteiten op school ook actief betrokken geweest.

‘Vanuit al die vrijwilligersrollen heb ik kunnen zien wat er goed kan gaan, en waar het soms – meestal onbewust – niet helemaal goed gaat maar er weinig aan gedaan wordt. Nu kennen we inmiddels allemaal de verhalen van The Voice of Holland en verwacht niemand dat er op een vereniging waar we allemaal met plezier naartoe gaan onprettige dingen gebeuren, maar voorkomen is altijd beter. Daarom vind ik het heel goed dat de vereniging dit serieus oppakt! Daarnaast ben ik werkzaam in de preventie van gezondheidsproblemen en weet daardoor wat de gezondheidseffecten kunnen zijn van een opgroeien in een onveilige omgeving. Dus als ik daar vanuit mijn vrijwilligerswerk een verbetersteentje aan kan bijdragen, dan doe ik dat graag!’ aldus Fleur

Fleur reageerde meteen enthousiast op de vraag en beet zich meteen in een aantal beleidsstukken die we aan het schrijven waren. “Fijn dat iemand je kan helpen deze zaken te ontwikkelen. Voor ons als R&ZVN is relatief nieuwe materie en dan is een fijn als iemand deze verantwoordelijkheid op zich wil nemen en meedenkt.”

Recentelijk hebben wij ook de horecavergunning weer geupdate met de gemeente en zijn de nieuwe leidinggevenden weer vermeld op de vergunning. Dit zijn Xander Bianchi en René Kemps. Na het behalen van hun Sociale Hygiëne diploma en contact met de Gemeente Gooische Meren is onze vergunning weer veilig gesteld. “Xander en ik keken meteen naar het bestuursreglement omtrent alcoholverstrekking en daar konden we wel wat updaten. Fleur sprong snel bij op dit vlak en dat was erg prettig!” Ook alcoholverstrekking valt immers onder een veilig sportklimaat.

‘Ik ben heel blij dat de vereniging ook haar alcoholbeleid heeft geupdate. Daar verandert de laatste tijd immers ook een en ander, zeker nu steeds meer over de schadelijkheid bekend wordt. De sportsector neemt steeds meer een verantwoordelijkheid om de schade door alcohol terug te dringen en in het voorkomen dat jongeren onder 18 jaar alcohol gaan drinken. Mooi dat wij daarin ook onze verantwoordelijkheid nemen’ aldus Fleur die zich in haar werk bezig houdt met het realiseren van een gezonde generatie.

Komende tijd zullen vanuit R&ZVN het beleid verder uitwerken en aanscherpen, maar belangrijkste is wel dat we graag een veilig sportklimaat hebben en willen behouden. Mocht je daarover verder in gesprek willen dan kan je je tot Fleur wenden via noosrepsnewuortrev.[antispam].@rzvnaarden.nl.

 

vertrouwenspersoon


Inloggen om een reactie te plaatsen.


René Kemps
15 mrt 2024 15:28

Fijn dat je ons weer komt helpen Fleur!